Thursday, December 23, 2010

The Goldfingers (The Jets) - Santa Claus à Go Go (1966)

The Jets was a very successful Dutch instrumental/beat group from the mid-sixties. They even had a lot of success in Japan as The Goldfingers -- Japan already had a group called The Jets. Here an instrumental Christmas Gem from the Japanese market that sold 300.000 ex over there, but never was released in Holland.

In 1960 beginnen Eddy Geurtsen, Nico Witkamp, Ton Mulder en Karry Mulder -- geïnspireerd door de indorock -- de instrumentale band de Rocking Explosives. De band probeert bij platenlabel Bovema aan de bak te komen, maar zonder succes. In 1961 voegt Zanger Peter van Meel zich bij het viertal, maar ook nu blijven plaatopnamen en nationaal succes uit. Als in 1963 de Rocking Explosives hun naam veranderen in The Jets verandert het tij en in 1964 brengt Margarinefabrikant Leeuwenzegel op een eigen label, Lion Tops, een EP van The Jets uit. Op de EP staan de covers 'Shake Hands' en 'Memphis Tennessee'. Naast The Jets zijn ook twee nummers van zangeres Marjolein op het album te horen. Dit plaatje is alleen te verkrijgen door veertig zegeltjes te sparen bij de margarine. Later in het jaar verschijnt de eerste 'officiële'single van The Jets bij Fontana: 'Jets Fly' met op de b-kant 'Baby Elephant Walk'. The Jets begeleiden Ernie Bender op Strandfeest en Hey Lulu.

Phonogram wil een instrumentale versie van de James Bond-hit 'Goldfinger' op de Japanse markt uitbrengen en contracteert daarvoor The Jets. Omdat er al een Japanse band bestaat die The Jets heet, veranderen ze hun naam in The Goldfingers. Het wordt een enorm succes. Ook in Nederland slaat het nummer, uitgebracht bij Fontana, aan (1965 #5). Zowel in Nederland als in Japan verschijnt de single 'Thunderball'. The Jets richten zich met een aantal albums helemaal op de Japanse markt. De kerstplaat 'Santa Claus à Go Go' gaat meer dan 300.000 keer over de toonbank. Met 'Pied Piper' is de tweede hit van The Jets in Nederland een feit (1965 #2). Het nummer is geschreven door Artie Kromfeld. Nadat Crispian St. Peters een uitvoering van The Jets hoort brengt ook hij het nummer uit en komt gelijktijdig in de Nederlandse hitlijst terecht. Ondertussen blijft het Japanse succes van The Jets aanhouden. De single 'If I Could Start My Life Again' verschijnt, met op de b-kant het door Peter Koelewijn geschreven 'The Worker In The Night'.

Aan het eind van het jaar verschijnt de voorlopig laatste single van de band: 'Please Send Me A Letter'. Om de fanclub een plezier te doen verschijnen 'Memphis Tennessee' en 'Shake Hands' alsnog samen op een single. The Jets begeleiden Bonnie St. Claire op haar debuutsingle 'Tame Me Tiger'. Het is voorlopig het laatste wapenfeit van de band. Hier het zeer moeilijk verkrijgbare Japanse album: 'Santa Claus à Go Go'.

1966 LP Santa Claus A Go Go (Japan Fontana SFON-10020)

01. Jets - White Christmas
02. Jets - Jingle Bells
03. Jets - Silent Night
04. Jets - Santa Claus Is Coming To Town
05. Jets - Rudolph The Red Nose Rendeer
06. Jets - Auld Lang Syne
07. Jets - Help
08. Jets - Poupée De Cire, Poupée De Son
09. Jets - (I Can Get No) Satisfaction
10. Jets - On The Beach
11. Jets - A Ticket To Ride
12. Jets - California Girls

If you want to listen to the music... Look up in the right column.
Als je naar de muziek wilt luisteren... Kijk boven in de rechter kolom.

1 berichten:

Anonymous said...

Geweldig!
Dank jewel. Laat nu die kerst maar komen.
Groet,

Sjoerd

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...